Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

 

   Alneruds hästgård i Tiveden

     

                Bed, box och breakfast    Ridleder Tiveden           Tivedens faciliteter      Vandringsleder

  

 

 

Mars-17

                    

Är våren i antågande? Även om vintern här varken varit särskilt kall eller snörik så längtar man till vår och sommar. För mej känns det nästan som bästa tiden är nu när allt finns framför, en förväntan och förhoppning om allt som ska ske vad gäller växtlighet och skörd i trädgård och skog, vilka ridturer och utflykter och upplevelser som finns där framme.

Vi byggde växthus förra sommaren och nu är frön satta och små plantor tittar upp i krukor inomhus och så får vi se om det kan bli nån skörd så småningom.

Spännande är det.

Det har varit en lugn häst-vinter för min del, Farina fick ont i sin rygg i höstas och har fått vilat fram till nu, utan skor och bara gått i hagen och skrotat.

Medusa har gått lite kortare turer ett par gånger i veckan, hon får som sagts tidigare ha lite pensionärsliv med ålderns rätt. Men precis som för mej själv är det ju bra att röra lite lagom på sej.

Nu stundar förberedelser inför sommarens ridledsgäster. Ridlederna ska kollas över så skyltar sitter som de ska, att det inte är för blött eller igenväxt eller att träd fallit över stigar och vägar. Lill-stuga och stall ska städas och snyggas till efter behov, hagar ska ses över. Roligt och även det är spännande. Ska det komma några ryttare och hästar i år? Hoppas, hoppas. Alltid roligt att träffa likasinnade.

Vi ses väl i sommar?

 

 

Tisdagen den 21 mars 2017 kl. 09:43

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

November-16 Bornholmsutflykt i september

Här kommer ett litet semesterminne sent omsider. Som sagt..datandet har legat nere lång tid.

Min gubbe och jag hade några dagars utflykt till Bornholm, där vi utforskade delar av öns cykelvägar och vackra landskap.

    

 

En dag var vi på rovfågelshow. Det var häftigt att få se de stora fåglarna i aktion!

 

   

Det har förstås varit en del annat också. Men nu när kvällarna blir mörkare och längre ett tag igen så kanske det blir lite mer data-lust och lite mer skrivet härifrån.

 

 

Söndagen den 13 november 2016 kl. 09:20

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Maj-16

 

 

Sommaren är här. Trädgården är snart i sin finaste skrud. Tänk vad man väntar och längtar efter den här korta tiden och hoppas att det ska bli en lagom varm och skön sommar. Den är ju som bekant ganska till och från vad gäller vädret. Just i skrivande stund har vi haft en jättevarm dag igår, 26 grader här. Men idag på morgonen visar termometern 8 grader. Och det regnar, vilket är behövligt. Men det är svårt att hänga med i svängarna.

Hästarna går på bete. De har varit ute dygnet runt sen mitten på april men det är först sista veckorna det har funnits tillräckligt med gräs, så nu har matte lite semester från fodring och mockning och kan ägna sej åt ridning och hästpyssel. Sägs ju att det är två dagar på året som bonden tycker mest om. När djuren går ut på bete på våren och när djuren ställs på stall på hösten.

Medusa är hemkommen från drygt två års vistelse i Karlskoga hos ena dottern. Medusa går på sitt 22:a år men ser fortfarande fin ut. Vi tar oss en tur hon och jag mest var dag. Lugna skogsturer med minimala krav. Gillar vi både hon och jag.

Fantomen är här igen så nu har vi fyra trevliga ögonfång utanför fönstret. Och jag och Farina har trevligt ridsällskap.
 

    

 

Onsdagen den 25 maj 2016 kl. 08:48

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Mars-16

 

Hej igen! Längesen sist men så är det ibland, åtminstone för mej, lusten att blogga och skriva på nätet går lite upp och ner. Nu har det varit ner en lång tid. Men kanske kommer lusten åter om jag börjar skriva igen? 

Våren är på väg. Flyttfåglarna flyger förbi norrut dagligen under höga rop i fina plogar. Snön är så gott som borta i denna dag, som innebär cirka en vecka kvar av mars och en vecka till påsk.

Hästarna slipper sina tjocka täcken, åtminstone så länge det inte blir ruskväder igen.

Stormen i vintras fällde flera träd i hästhagen som nu är upphuggna och kvistade. Lite synd på de träden som gav skön skugga varma sommardagar och en del skydd vid regnoväder. Men hästarna gnager flitigt på grenarna och har sysselsättning när betet saknas än så länge.

Vårlökarna har börjat sticka upp, alltid så spännande att gå en runda i trädgården och se vad som har hänt.

      

 

Gäller att hänga med, det går fort när värmen kommer.

En del snö har vi haft som ni ser, januari hade vi skön vinter, kunde t.o.m. åka lite skidor.

         

 

 


 

 

Torsdagen den 17 mars 2016 kl. 20:32

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Juni

Fortfarande kallt. Äppel-och päronträd blommar för fullt men det är väldigt lite insekter än.

Jag har en hel hög tomatplantor i skiftande storlekar som väntar på att få komma till rymligare plats. Just nu står de på altanen i små byttor och ser inte ut att må så värst bra. Men snart ska vi se om de kan komma igen så vi kan få smaka på lite egenodlat fram i sommar.

Gräset i hästarnas hagar har i alla fall växt så nu kan de beta så mycket de orkar och bli mätta och tjocka. Vilket de glatt gör.

          Våra hästar har fått en ny sommarkompis i år. Han heter Fantomen och är som ni kanske ser en fjordhäst.

                       

 

 

Han får gå i sin föregångare Silvers, som nu betar på de eviga ängarna, fotspår. Beta, vara sällskap för mej och mina hästar på skogsritterna i sommar tillsammans med sin ägare och förhoppningsvis njuta av vistelsen här.

Nu är lill-stugan färdig att ta emot gäster igen efter en del uppsnyggning.

                                           

Kanske inte så stor synlig förändring, tapeten är målad i en ljust grå nyans, nån bortglömd list ditsatt.

Men med lite förbättring då och då så hålls den gamla stugan i beboeligt skick. Och jag har haft lite roligt att pyssla med.

 

Här är lite smakprov från trädgården just nu.

    

 


 

 

Måndagen den 8 juni 2015 kl. 13:24

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

Maj

 

Sköna maj. Ja jag vet inte jag. Man är väl lite otålig och vill ha värme nu. Vi har haft en lång vår, påskliljor, vitsippor och andra vårblommor har låtit oss njuta av deras tjusiga uppenbarelser rätt länge. Men gräset växer inte så värst, i alla fall inte hos oss. Hästarna får gnaga på, vi har som tur är stora hagar så det finns en del trots det, lite komplettering med hö får det bli än några dagar. Men man behöver ju inte klippa gräsmattan än heller.

     

 

Nu är ridleden översedd i vår närhet, några stolpar och en hel del skyltar är utbytta. En stig är röjd från sly så nu är det fritt fram för ridande gäster.

                         

 

Jag har tänkt odla lite egna grönsaker i år, får väl se när säsongen är slut vad som blev skörd. Man har stora förväntningar så här i början, men efter ett antal år är man lite luttrad. Hursomhelst, ett par land är uppgrävda och gödslade, där ska det bli lite olika bönor, bondbönor, som ska vara väldigt nyttigt, störbönor och brytbönor. Några tomatplantor på altanen har jag planerat, än är plantorna jag själv dragit upp ynkligt små. Jag tror att de också tycker det är kallt. Och så dill och persilja, så gott att plocka direkt från landet.

Ett litet renoveringsprojekt i form av måla på tapeten i lillstugan rum pågår. Det ser ut att bli bra, det är ca 30 år sen jag tapetserade där så det var på tiden.

Innan målning:

 

Pågående renovering:

Återkommer med bild när rummet är klart för denna gång.


 

 

Söndagen den 10 maj 2015 kl. 17:18

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

April

   

Härliga dagar har vi haft här i början på april, lite kyligt på natten och morgonen men soligt och ganska varmt på dan. Det gör absolut inget att det håller tillbaka så man hinner njuta och uppleva hur växterna vaknar succesivt.

Utomhusarbetet har kommit igång på riktigt, hästhagarna är översedda, älgarnas framfart genom staketen har satt sina spår. Men nu är nya stolpar uppsatta och elrep lagade.

Våra hästar har vistats ute dygnet runt sedan påskafton, det är rekord för vår del. De får förstås fodras fortfarande, det är inget bete att tala om än.

Trädgården har börjat ses över, några äppelträd har hårdbeskurits, vi får se hur det går, om de överlever amputationerna. Förhoppningsvis ska de bli bättre och framförallt ge mer frukt.

Lite krafsande i rabatterna mest varje dag är också en skön avkoppling, bra mot dunkla tankar och svårmod, som ju kan infinna sej hos oss alla ibland (tror jag).

Kvällarna är ljusa och då blir det fler ridturer också, finns det något härligare än att vistas i naturen till häst ? Nej, inte för min del i alla fall. Det är också bra svårmodsmedicin.

 

 

Onsdagen den 8 april 2015 kl. 10:00

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Mars

 Första vårtecknen har visat sej. Flera gåsplogar har passerat i skyn, snödropparna har börjat titta upp i gräsmattan.

           

Sorkarna har haft mycket jobb i vinter, massor med gångar på gärdena när snön smält undan.

Katterna får också jobb...

Vintern har inte varit sträng på minsta vis, snarare lite för varm, här har inte termometern varit under 10 grader en enda gång och det är verkligen ovanligt. Kyla är väl inget man går och längtar efter men på nåt vis känns det bra om marken har fått frysa till riktigt ordentligt en period, att snön varit sådär torr och gnistrande och vägarna haft s.k. vinterväglag, dvs. snöig men inte halkig. Men nu när det börjar våras så är det ändå skönt. Dagarna är längre och ljuset kommer tillbaka alltmer.

Dags att börja med utomhussysslor som att se över hagarna inför sommarbetet. Laga staketen som älgarna rivit ned, elda ris efter vedhuggning vid gärdeskanterna, börja krafsa lite i rabatterna kanske..

Blev bjuden på en islandshästtur av äldsta dottern, då var det faktiskt en riktigt härlig vinterdag, en av få. Roligt att få prova lite annan häst! 

                  

Det har ju också varit semmeldags, det har vi uppmärksammat några gånger faktiskt.  Mums!
 

 

Lördagen den 7 mars 2015 kl. 19:49

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Februari

Vintern är här! Nu har det snöat ett par dagar i sträck så marken och allt annat är övertäckt med fin, vit snö. Ljust och vackert är det. Några minusgrader har utlovats, vi får väl se vad det blir. Men hellre det än regn och slask.

Nu börjar det bli dags att planera och förbereda en del inför sommaren.

Kanske prova med paketerbjudande i lillstugan för ridfolk och vandringsfolk? Eller bara en avkopplingshelg i vår fina natur? Får fundera på det.

Snart dags att förså en del fröer. Kanske prova nåt nytt i trädgården?

Mycket att fundera på...

Men än så länge är det mest inomhus trots allt för min del.

Provat på att göra marmelad på gyllen bär, den blev jättegod!

      Lite som fikonmarmelad fast mer guldgul.

Stickat också.         Och sytt lite dockkläder...

                            

..det var RIKTIGT roligt!

 

 

Måndagen den 2 februari 2015 kl. 20:06

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Januari 2015

Januari. Gott Nytt År alla! Efter en grön jul så fortsätter det med en grön januarimånad ser det ut som hittilldags med ett par små undantag. Just nu är det barmark, vi får väl se hur det blir i fortsättningen.

Än så länge märks det inte att dagarna blivit längre men snart så, runt 20:e januari brukar det kännas skillnad. Så det är mycket inomhusaktivitet fortfarande. Har provat att baka hårt bröd t.ex.              

                                                   

Blev gott och knaprigt. Här är recept om någon vill prova. alnerud.zoomin.se/index/134016.html


 

 

Fredagen den 9 januari 2015 kl. 21:02

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

December

 

 

 

Dagarna går, snart jul - igen! Är det min ålder tro som gör att tiden känns gå fortare? Hursomhelst, november är ju ingen höjdarmånad vad gäller sol och ljus och i år har det nog varit rekord i mörker och dunkel.Men för min del har det ändå varit en skön tid, man kan ta det lite lugnt, titta på tv och handarbeta och andra inomhussysslor som andra årstider försummas. Som städa och gå igenom sina skräpgömmor. Fast dammet syns inte särskilt väl i dunklet måste erkännas. Det känns bra det med .

  

                                          

 

En hel del bokläsning hinns med och lite bak- och matlagningsexperiment med lite varierat resultat....

Mer jobb i stallet är det men det är mysigt också att vara där, mötas av hungriga gnägg och umgås med hästarna på det viset.

Ridningen blir mer sporadisk för min del, BoxBoy får vara "bara" sällskapshäst denna vinter men det är egentligen inte så bara, han och Farina trivs bra tillsammans, det är lugnt och fridfullt i hagen och inget bråk.

Farina rids ett par ggr i veckan och däremellan en del tömkörning och lite longering.

   
 

 

Fredagen den 5 december 2014 kl. 10:33

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [6] Kommentera detta inlägg

 

November

Första snön har fallit, känns väldigt kallt nu i början fast termometern bara står på 0 grader. Nåja, man får vänja sej, fram med termobrallorna och mössa och vantar så går det bra att vara utomhus nu också.

Nu tar vi in hästarna om nätterna och det verkar de vara helt nöjda med.

Och visst är det lite mysigt att höra deras tuggande på hö och deras välkomnande gnägg på mornarna. Allt har sin tjusning.

November är ju inte den mest inspirerande månaden men då får man faktiskt lov att ta det lite lugnt, handarbeta, läsa och titta på tv när mörkret kommer så tidigt. Snart nog är det december och jul och så rullar det på....

Några kursdagar i centrerad ridning är inplanerad för mej och Farina, då gäller det att ha kroppen under kontroll :)

 

 

Här får vi instruktioner av Anki Hansson, vår kursledare.

             

 

Lite sommaraktiviteter

Stallet har fått lite ny målarfärg inomhus och en gavel på huset är rödfärgad. Det är så bra med falu-rödfärgade hus, man kan ta en bit i taget, där det är som sämst, och måla lite varje år.

         

 

Minsta barnbarnet Alice tyckte det var roligt att få hjälpa till med stallmålning.

Vår sommargäst-häst Silver och hans matte har varit trevligt och tryggt sällskap för mej och mina hästar i sommar.

            


 

 

Torsdagen den 20 november 2014 kl. 13:58

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Efter regn kommer solsken....

Nu är hela sommaren förbi och den har mest bestått av jobb för min del, åtminstone juni-juli och halva augusti. Fick sen en månads semester, jätteskönt och faktiskt bra väder nästan varje dag. Överhuvudtaget en nästan regnfri sommar, lite för torrt i så fall, med tanke på växtligheten.

Nu är jag på ny, inspirerande arbetsplats, spännande att få prova nåt annat i min ålder.

Hästarna har det gott fortfarande, går på bete och har friluftsliv. Vintertäckena har åkt på, nu har det ju varit lite regnigt och blåsigt en period, ska visst komma kyla också enligt väderprognosen.

Verkar som Challis mår bättre i ryggen nu, hon är framåt och höstpigg. Medusa tar det mer piano, hon börjar bli lite gammal också, 17 år i år, så hon vill nog mest bara strosa i hagen om hon får bestämma. Och få en och annan godsak då och då, som tex. ett nyplockat äpple...

 

Onsdagen den 5 oktober 2011 kl. 08:42

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

Efter regn kommer...

Har haft lite oflyt ett tag både med mej själv och hästarna och en del annat. Men som sagt efter regn kommer väl solsken?

Nu är jag bra från revbensbrotten och har börjat jobba igen. Nu ska införskaffas en bra säkerhetsväst, man får ta lärdom av sina eskapader till häst.  

Challis har haft ont i ryggen och vilat med massage och medicin. Nu ska jag börja jobba henne med tömkörning i småstunder och rida nån liten tur så småningom som  igångsättning får vi se om det går bra. Det är så himla trist när djuren har ont, de kan ju inte berätta vad eller vart det är. Tyvärr. Det gjorde ju allt bra mycket enklare.

 

 

 

Fredagen den 3 juni 2011 kl. 17:54

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Ingen tajming

Snön kom tidigt i år.

Förra skoningen på hästarna (som var i november) tänkte jag: "sulor redan? Känns väl lite onödigt." Men det skulle förstås varit bra, snön kom strax och hästarna halkade omkring på snöstyltor.

Dessutom har det blivit väldigt sporadiskt att försöka hålla igång och rida alla fyra så jag bestämde mej till januariskoningen att låta två av dem gå utan skor.

Genast blev det regn och jättehalkigt, krakarna utan skor gick som hundraåringar över gårdsplan och försökte desperat att kliva i snövallarna för att få lite fäste.

När man sen kommer ut på kvällen innan sin första lediga dag på en vecka och upptäcker att de båda skodda hästarna har tappat varsin framsko....grrr...absolut inte hovis fel..hästarna har grävt som galningar i den hårda snön för att få fram gräset därunder. Inte kul alls men  det är förstås sånt som händer ibland när tajmingen inte behagar infinna sej.

Så minimalt med ridning i vinter som det blivit är nog ända sen jag inte hade några hästar alls. Trääligt!

Men ikväll har hovis varit här så nu blir det ridtur imorron i alla fall!

 

Torsdagen den 27 januari 2011 kl. 21:08

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [6] Kommentera detta inlägg

 

Glöggritt

Idag har ridledsgänget tagit en glöggritt runtom i skogarna här.

Vi red ett par slingor ca. 7 km vardera med en paus runt brasan vid Högsåsens vindskydd där vi grillade korv, drack kaffe och glögg och mumsade på lussehästar och pepparkakor.

Vi har fått skjuta upp den här ritten, den var tänkt före jul men vädret var inte nådigt just den dagen. Nu blev den äntligen av.

Jag hade Farina och hon skötte sej så bra, lugn och fin. Det är första gången vi rider med så många hästar, vi var fem idag, bra miljöträning för "lill"-pållan.

Medusa fick också följa med, Monica från Kopparhult fick låna henne. Det var ett tag sen Medusa varit på utflykt så hon blev lite busig och glad i snön  . Men Monica är van ryttare och höll sej kvar (tur för mej).

En jättehärlig dag i vinterskogen med likasinnade, kan det bli bättre? Ja, kanske i sommarskogen då .

 

Onsdagen den 29 december 2010 kl. 21:50

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [5] Kommentera detta inlägg

 

Burr! Riktig vinter i år?

Ledig helg med snö och blåst, ja, nästan storm känns det ibland, fast det är det väl inte. Isande kallt är det i alla fall ute. Idag görs bara det allra nödvändigaste utomhus, mocka stallet, mata hästar och hämta in ved.

Bakade saffransbullar, det är ju första advent.

                      

Eftermiddagen har ägnats åt dressyr - framför teven. Vackert och njutningsfullt att titta på, som balett ungefär, och så vet man också hur himla svårt det är.

Samtidigt är det lite skönt faktiskt att sitta inne och mysa med gott samvete. Ta sej ett glas glögg och nån pepparkaka, smaka på saffransbrödet och tända ljus.

Vet inte om hästarna tycker det är så värst att vara ute, de kommer gärna in framåt kvällen och jag tror dom också myser i sina boxar då .

                       

 

Söndagen den 28 november 2010 kl. 18:07

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

Adventsförberedelser

Idag har jag och guben min varit på vår årliga traditionsenliga adventsgransinförskaffande. Eftersom det har varnats för snö och även rätt många minusgrader den närmaste tiden så tänkte jag att det var bäst att få detta med granen gjort så man kan spetta ned den i backen.

Vi hittade en godtagbar gran ( rättså lång och med tillräckligt många grenar så belysningsljusen åtminstone har varsin gren att sitta på) ganska snabbt och nu är den på plats framför stugan, belysningen ska sättas dit under veckan som kommer.

Kvällen har jag ägnat åt att stöpa ljus. Det är en kul sysselsättning och så känner jag mej så himla återvinnig, alla gamla ljusstumpar kommer till nytta, ja, just det jag kan inte slänga dem, de sparas och så äntligen komjag mej för, en hel hög med ljus blev det, de räcker nog hela december och över jul skulle jag tro.

                       

                       

 

Fredagen den 19 november 2010 kl. 23:51

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Distansridning

Igår fick jag tillfälle att prova på distansridning. Nerikes Distansryttare hade anordnat en prova-på-distans vid hembygdsgården i Finnerödja.

Jag red 1 mil, det fanns möjlighet att rida ytterligare en runda, samma sträcka efter en halvtimmes rast. 

Mycket att lära sej men blir det fler liknande arrangemang ska jag prova mer. Det var jättekul!

Alla funktionärer var så positiva och hjälpsamma, lärde och förklarade tålmodigt vad som gäller på riktiga distanstävlingar.

Här kan du läsa om deras förening.

www.nerikesdistansryttare.org/

 

                 

 Foto: Camilla Ersson, Grönelid.

Här sticker vi iväg, Agrippa och jag, pigga och glada i solskenet!

 

Måndagen den 8 november 2010 kl. 08:33

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Dubbdäck och brodd

Nu har både bil och hästar vinterutrustats!

Bilen fick rejäla dubbdäck, min väg till jobbet kan bli ganska svår att forcera annars vid snö och is.

Hästarna har haft hovis på besök och fått sina "dubbar". Sulor väntar jag med ett tag, det kanske inte blir så mycket snö...

 

                 

 

Söndagen den 7 november 2010 kl. 18:52

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Installning

Så blev det dags.

Igår vräkte regnet ned, det var tidigt mörkt efter helgens klockomställning, det var enkelt att ta beslut om att det var dags för hästarna att få komma in i stallet på nätterna.

Boxarna ströddes upp med halm, hö lades in i boxarna och en skvätt havre i krubborna och så in med hästarna i varsitt krypin.

De var mycket nöjda och jag med. Tror de sov lika bra som jag i nattens blås-och regnväder .

                     

 

Onsdagen den 3 november 2010 kl. 22:56

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Höstritt

Idag har vi haft en skön höstritt längs en delvis ny del av ridleden, Nyborgsleden. Vädergudarna var på vår sida, solen tittade fram och det var flera plusgrader. Tur kan man väl kalla det.

Jag hade med mej Medusa och hon skötte sej fint fast hon blev nog lite trött, svetten lackade efter en stund, hon har LITE för rund mage just nu...

                  

      Här är ridkompisarna.                                   Fikapaus när vi var halvvägs.

                                      

 

  

 

Söndagen den 31 oktober 2010 kl. 22:48

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Askersund, vinterrockar och fläskpannkaka.

Idag blev det en liten utflykt till Askersund. Fika på Café Tutingen, inte dumt.

Regn idag, det gör ju inte så mycket när man sitter på café och äter god smörgås och dricker thé.

Ska visst bli varmare en period nu, inte mej emot.

Hästarna går fortfarande ute dygnet runt, och bete finns det än. Efter förra veckans snöfall har de i alla fall fått sina vinterrockar på sej.

Kvällen ägnades åt en del matlagning, en fläskpannkaka och en pizza blev det. Bra att ha till matlådor närmaste veckan.

 

 

Onsdagen den 27 oktober 2010 kl. 21:12

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Hösten är här...

.... och snart känns det som vintern kommer. Frost i gräset varje morron har det varit ett tag nu. Några minusgrader, ska visst bli mildare framåt helgen i alla fall. Men solen skiner och det har varit en härlig dag.

Halkigt för hästarna som inte är broddskodda än och inga hittade jag i gömmorna heller. Man får rida lugnt.

Idag fick Medusa följa med som handhäst, hon är jätteduktig och går så fint bredvid Agrippa både i skritt och trav. Praktiskt också, så får båda motion.

Har anmält mej till en prova-på-distansritt nästa söndag. Ska bli kul. Hoppas det inte snöar för mycket...

       

 

Tisdagen den 26 oktober 2010 kl. 18:57

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [5] Kommentera detta inlägg

 

Kanske en lugn skogssemester i år?

Semester i Tivedens skogar.

 

Fr. o. m. 10/7 t.o.m. 8/8 erbjuder vi semesterpaket för dej som vill ha en lugn och skön naturupplevelse, med eller utan häst.

Du kan ta med egen häst, rida på Tivedens ridleder och övernatta och äta här hos oss på Alnerud.

Din häst övernattar i hage eller box.

Har du inte egen häst men vill rida och har ridvana kan du följa med på guidad turritt på nån av våra hästar, är du ovan ryttare kan du få prova på i ridpaddock.

Vill du inte rida alls finns många fina uppmarkerade leder att vandra i skogarna här intill.

Det går förstås bra att komma hit och övernatta och äta utan att varken rida eller vandra också utan bara ha det lugnt och skönt i vår härliga natur. 

Priser

Turridningspaket

Dagstur

ca. 3 timmars ridning med lunch och kaffe efteråt         550:-

2-dagarstur

Dag 1: lunch, ca. 3 timmars ridtur, fika vid hemkomst,

middag, övernattning i stuga.

Dag 2: frukost, ca. 2 timmars ridtur, lunch och kaffe.  1400:-

 

För dig med egen häst

Övernattning med frukost, hage eller box             425:-/natt

Middag                                                    150:-

Lunch, lunchpaket                                        100:-

Fika                                                        50:-

 

Övernattning m. frukost                                 300:-/natt

 

För att rida på Tivedens ridleder med egen häst behöver du ett ridledskort. 

Det kostar 300:- och går oavkortat till underhållet av leden.

Då får du kartmaterial och ledbeskrivningar för ca. 20 mils ridvägar och kan rida hur mycket du vill där under ett helt år från det datum du köper kortet. 

 

Välkommen att boka på tel.nr. 070-2860062, Birgitta Lindwall

Mejl-kontakt: big_lin53@hotmail.com

 

 

 

 

 

Torsdagen den 10 juni 2010 kl. 00:03

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Vårritt 2010

7 maj 2010

Så har då den årliga vårritten gått av stapeln. För fjärde året anordnar Ridleder Tiveden en tvådagars ritt som inledning på säsongen.

I år startade ritten vid Tivedstorp.

 

Här försöker vi samlas för att komma iväg, vilket inte är så lätt med 20 personer och lika många hästar, men iväg kom vi i alla fall.

Efter några kilometers ridning i de vackra Tivedsskogarna var det dags för fikapaus.

 

Här vilar hästarna en stund vid Porsavattnet medan ryttarna tar sej kaffe eller té, goda mackor och hembakad äppelkaka.

Vidare gick färden, upp och ner, över stock och sten och spångbroar genom Nationalparken förbi Junker Jägares sten. Här fick hästarna vekligen titta var de satte hovarna.  

 

Hissnande vackra utsikter hade vi över flera sjöar som vi passerade.

Efter några timmars ridning var framme vid Ösjönäs, där vi blev mottagna av Jessica och fick våra hästar inkvarterade i hagar som vi ställt i ordning tidigare i veckan.

  

 

Mums med mat tycker Medusa efter allt traskande i skogen.

Därefter inkvarterade vi oss själva.

Den här trevliga stugan sov jag i tillsammans med några av de andra i gänget.

En jättegod grillbuffé severades, gissa om den smakade bra efter all frisk luft och motion!

Vi hade kyligt och blåsigt väder hela lördagen, men vi klarade oss från regn. Man var ganska frusen på kvällskvisten och då gick det bra att gå ned till sjön Trehörningen där ett badhus med bastu, duschar och badtunna fanns. Härligt! Efter nån timme i det varma, för att inte säga heta, vattnet i badtunnan var man uppvärmd och mådde gott.

Morgonen därpå var frukosten framdukad kl 8 och dessförinnan skulle förstås hästarna ha sin frukost.

Och sedan iväg igen efter att ha städat och packat. Nu tillbaka mot Tivedstorp men en annan väg.

Bitvis även den mycket kuperad och stenig men hästarna var jätteduktiga och allt gick bra.

Fikapaus måste vi ha nu med förstås och den tog vi i det här vindskyddet som vi fått löfte att låna av jaktlaget där.

 

 

Söndagen var vädret varmare och solen sken på oss hela tiden .

Tillbaka i Tivedstorp avslutades utflykten med lunch och vi åkte hemåt med pållarna med ännu en skön ridupplevelse i minnet.

 

 

Fredagen den 7 maj 2010 kl. 18:34

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

16 april 2010

Är våren här tro? Visst känns det så, nu har hästarna fått lufta sej några dagar utan täcken och befria sej från en del vinterpäls.

            

 

Härligt eller hur! Lite kul att kolla när de får munnarna fulla med hår som de försöker spotta ut efter att ha ryktat varandra.

De har haft några nätter i det fria dessutom, vädret har ju varit bra och hagen har torkat upp.

Kvällarna är underbart ljusa, man blir glad och pigg och får energi att ta itu med det mesta . Åtminstone i tankarna.....många planer ligger och lurar....

 

 

Lördagen den 17 april 2010 kl. 00:01

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

3 april 2010

3 april 2010

Glad Påsk!        

 

Äntligen har vintern släppt greppet och snön så sakteliga försvinner! Visst har man längtat efter en "riktig" vinter i ganska många år och så fick vi då en, men det är väl det som är, man får längta! Nu efter vår och sommar på "riktigt"!

Allt blir så mycket enklare, hästarna kan gå ute längre och längre på kvällarna och hittar ett och annat grönt strå redan nu, mockningen går lättare, man behöver inte klä på sej så mycket kläder för att inte frysa och snart behöver inte hästarna skos med sulor och brodd längre.

Fällningen är i full gång, stallet fylls av hästhår vid varje borstning men det är också skönt, hästarna blir kortpälsiga och lättskötta.

Sköna ridturer till sent på kvällarna, ja, det är mycket att se fram emot och glädjas åt.

Ha en bra helg alla!        

 

 

Fredagen den 16 april 2010 kl. 23:58

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

2 mars 2010

 

Snöat igår...igen.

Nu väntar jag på vår! Det är jag väl inte själv om kan jag tro.

Snön på stalltaket har rasat ned så gott som allt. Och det är ju bra, många tak har ju inte pallat för snötyngden. Men nu går det inte att köra skottkärran till den vanliga dynghögen längre.

 

Så här såg det ut när jag kom ut igår morse. Det blev snöskottning i sådär 5-6 timmar och då fick jag till en smal gång så jag kunde komma ut med skottkärran och tömma på den nya gödselstacken. 

Men idag har solen varit så skön, lite dagsmeja har vi haft och en ridtur har det blivit så nu är man vid gott mod igen .

 

 

Tisdagen den 23 mars 2010 kl. 19:17

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

21 feb. 2010

 

Idag är det så vackert ute, solen skiner, det är lugnt och stilla (ok, lite snålblåst) som om det aldrig varit minsta oväder. Men kallt. Vi tog en liten runda för att kolla hur vägarna runtom ser ut, igår fick vi som sagt hålla oss hemma.

Ja, så här ser det ut på sina ställen. Två-meters snövallar. Plogbilen har inte haft det lätt...

                  

Lite inomhussysslor hade jag igår, bakade hälsobröd med diverse nyttigheter i och kakor, med diverse onyttigheter i. De blev goda bägge delarna .

 

 

Tisdagen den 23 mars 2010 kl. 19:15

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

20 feb. 2010

 

Visst är det lite segt just nu ett tag? Idag har vi haft värsta snöstormen, och ca 15 gr kallt! Brrr!

Vägen har plogats flera gånger men jag tror knappt nån har vågat sej ut med bil, det yr igen hela tiden. Bäst att hålla sej hemma en sån här dag.

Igårkväll hade hästarna rivit ned staketet vid insläppet, en stolpe hade gått av. Inget kul. Hur ska man spetta ned stolpar nu? Fick stoppa ned en stolpe i en snödriva och hälla på vatten så det frös till. Och så upp med elrep. Under tiden fick kusarna vackert vara inne (vilket jag iofs inte tror att de hade nåt emot).

Några timmar ute blev det i alla fall på eftermiddan, men nån ridtur hade jag inte lust med kan jag tala om!

 

 

Tisdagen den 23 mars 2010 kl. 19:13

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

6 feb. 2010

 

Det verkar som värsta kylan släppt taget (åtminstone just för tillfället i alla fall). Idag har vi bara haft ett par minusgrader, känns nästan som mildväder. Visst är det härligt med riktig vinter och snö, men det blir mycket mer jobb kan man lugnt konstatera.

Vattnet i stallkranen är fruset varje morgon och måste tinas upp. Kläder ska tas på, helst flera lager. Det är svårt att få tag i riktigt bra vantar t.ex. som både är tillräckligt varma och som går att jobba i.

För att inte tala om all snö som ska flyttas! Snart finns det ingen plats kvar på stallbacken.

Igår fick mannen skotta altantaket, 80 cm hårt packad snö är inte bra när det blir mildväder.

Men det skapar många arbetstillfällen också. Snösvängen har haft fullt upp, det är tydligen brist på snöslungor, och skidaffärerna måste gå strålande! Inget ont som inte har nåt gott med sej heter det ju.

Idag tog jag en tur på hästryggen, det blir sorgligt eftersatt med ridningen men det ska bli bättre i takt med att ljuset kommer. Vår yngsta hästdam behöver få lite kontinutet i skolningen. Men nu har hon fått fina broddskor fram åtminstone så halkan inte ska hindra oss.

 

 

Tisdagen den 23 mars 2010 kl. 19:12

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

18 jan. 2010

 

Nu är granen avklädd, barrad och utslängd. Inte många barr var med ut kan jag säga, var nog den värsta gran vi haft vad gäller att barra. Men så följde vi heller inte några som helst procedurer när vi tog in den före jul. Direkt från skogen, -10 eller vad det var då, och in i vardagsrummet, +20. Kan det sluta på annat sätt då tro? Nåväl, nu är julen utstädad och bortplockad, känns skönt, det brukar alltid gömma sej nån liten tomte som kommer på efterkälken som man upptäcker så småningom, det blir säkert så i år också. Men visst är det konstigt att det som man tyckte var så mysigt att ta fram alldeles nyss känns så skönt att få ta bort? Ombyte förnöjer.

 

Nu är det dags att så smått börja planera för den kommande säsongen på ridleden. En vårritt är tänkt, och sen blir det utflykter så ofta det går. Kanske nån övernattning? I fjol red min syster och jag till Kilstorp, ca. 1,5 mil härifrån, där vi åt en god middag och övernattade.

 

Medans hästarna fick gå i en hage och vila sej inför hemfärden. Den turen gör vi gärna om.

 

 

 

Tisdagen den 23 mars 2010 kl. 19:11

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

11 jan. 2010

 

Idag blev det en ridtur, temperaturen är lite skönare, här har det varit runt 7-8 minusgrader. Det har varit vad man kan kalla en liten viloperiod för hästarna ett par veckor, mer eller mindre ofrivilligt, man är inte ute mer än nödvändigt när termometern visar -20. Men idag fick Agrippa komma ut en sväng i skogen. Nu blir det snart lite längre dagar, bra, det är ju några hästar till här på gården som behöver bli ridna.

Snart dags att slänga ut granen. Den barrar ganska ordentligt redan men det är inget att göra åt, det får ändå dröja till helgen innan den åker. Utegranen får vara kvar ett litet tag till.

I lördags var vi på bio, såg sista delen av Stieg Larsson-trilogin, "Luftslottet.....". Visst är det härligt att kolla bra biofilm?

 

 

Tisdagen den 23 mars 2010 kl. 19:09

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

7 jan. 2010

 

Så har första veckan på året gått. Har jobbat några dagar efter ett par veckors ledighet över jul och nyår. Det har varit jätteskönt, tidigare jular har alltid inneburit jobb åtminstone nån eller några dagar i helgerna. Fast roligt att komma tillbaka till jobbet igen också. Omväxling förnöjer.

Julhyacinten från ena dottern har slagit ut ordentligt, tycker den har så vacker rosa färg.

                

 

Kylan fortfarande skarp, man sitter helst i stugan och gonar sej med ett och annat avbrott för att gå ut till hästarna med hö och mocka stallet. Men egentligen är det skönt med lite riktig vinter...än så länge....

 

 

Tisdagen den 23 mars 2010 kl. 19:08

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

2 jan. 2010

 

Fortfarande kallt, känns lite ovant med all denna kyla och som har hållit i sej i ett par veckor nu, ikväll är det nog rekord denna vinter hittills, -17 grader. Friskt är det och väldigt vackert men en del besvär blir det förstås. Man får elda mer, vilket betyder bära in mer ved (sköter iofs guben om men ändå), bylsa på sej mer kläder, sockor, termobyxor, mössa, vantar och ändå fryser man om händer och fötter innan man fått igång kroppen. Vattnet i stallet fryser också och måste tinas upp varje dag. Snö ska skottas, det har snöat lite i omgångar. Utegranen slocknade, snön hade tyngt på grenar och ljus så det blev nåt glapp nånstans men nu är det fixat, det är så fint med utegranen nu när det än så länge inte är ljusare så den vill jag allt hålla igång ett tag till.

Nytt år har det blivit, här firades det nya året in i all stillhet, bara jag och mannen, vi åt en god nyårssupé och tog det lugnt.

 Hästarna äter sin nyårssupé, förrätten serverades ute, huvudrätt och dessert lite senare, inomhus. I lugn och ro, utan att bli störda av raketer och smällare.

                    

Den här vackra blomman fick jag i julklapp, den har slagit ut ordentligt nu, undrar om det är en Afrikansk lilja?

                     

 

 

Tisdagen den 23 mars 2010 kl. 19:03

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

30 dec. 2009

 

Kallt idag! Och igår, dessutom snart fullmåne. Så ljust på kvällen, försökte mej på att fota lite men det var inte så lätt att fånga den vackra scenen. Utegranen med ljusen och rimfrost både på den och skogen runtom och så månen som i en spöklik dimma i skyn. Snön som ligger orörd. Precis som en bild ur boken "Tomten" av Viktor Rydberg.

" Midvinternattens köld är hård...."        
 

 

Tisdagen den 23 mars 2010 kl. 19:01

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

27 dec. 2009

 

Annandag jul, och fortfarande ligger snön vackert vit ute. När hade vi en vit jul sist? Eller är det bara mitt minne som inte är så värst?

Idag har jag tagit en tur till häst, det var ett tag sen, har jobbat mycket och så en del julstök har kommit före ridandet.

 

Här ligger stigen orörd med någon dm snö, det blir till att pulsa en bra bit men det ska ju vara fin styrketräning för hästarna så det är bara att passa på.

 

Efter nån kilometer kommer vi fram hit, till Högsåsenstugan som finns länk till här vid sidan.                    

Där finns många vandringsleder av olika längd, allt från några km till nästan två mil. Ridleden sammanfaller delvis med lederna på en del ställen.

Högsåsen har en del faciliteter om man får kalla dem så.

                

 

Här ovan är den s.k. medicintallen, den ansågs bota sjukdomar, bl. a. trodde man att barn som drogs genom hålet kunde bli botade från engelska sjukan.

Trädet som hänger till höger hittades i en mosse och har knölar längs hela stammen. Nån konstig missbildning? Här har man i alla fall bevarat de här bägge underliga träden under ett tak där de kan beskådas.

Här kan man läsa lite om medicintallen.
 

 

Tisdagen den 23 mars 2010 kl. 18:59

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

25 dec. 2009

 

Så har julafton passerat. Båda döttrarna med sina familjer och yngste sonen har varit här. Vi har haft det så mysigt och trevligt. God mat, lagom många paket och en vit jul som väl är att betrakta som rätt ovanligt .

Idag är det nästan storm ute och det har snöat en del. Men då är det skönt att sitta i stugan och ägna sej åt just detta, mixtra med hemsida och foton.

Hästarna tycker inte det är så mysigt, de får trots blåsvädret vara ute från morron till kväll och de står otåligt vid ledet och väntar nu skulle jag tro.

 

Så här såg det ut vid middagsfodringen. Jag fick lägga höet mellan grenarna på ett avgnagt träd i deras hage för att det inte skulle blåsa bort. Och det var många farligheter i vinden....


 

 

Tisdagen den 23 mars 2010 kl. 18:52

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Adventstid

Så har nästan november också gått. Inte många soltimmar har varit oss förunnat. Däremot har det regnat en del...

Hästarna står i stallet på nätterna nu, i år har det varit rekordlång betesperiod för hästarna här och det finns fortfarande en del att knapra på, fast så mycket näring är det väl inte längre. Det känns gott att ha hästarna under tak när regnet blir alltmer ihärdigt under mörka nattimmar. Men mörkt är det förstås redan på eftermiddan.

Lite ridning har det i alla fall hunnits med, de lediga dagarna får bli hästdagar för det mesta.

                    

Här får jag en del tips från min privata tränare (dottern) vad gäller min sits...den behöver visst en del korrigering...

 

I kvällmörkret har det mest handlat om pyssel inomhus (inte jobbdagarna, då är det mest mockning som gäller kvällstid).

Och så har första ljuset i adventsstaken tänts idag.

                   

De första pepparkakorna inför julen har provsmakats (här i huset är vi "Annas-pepparkakor"-fantaster) och glöggen från i fjol har tagits fram, det var ett litet expriment, skulle den vara god i år med? Den är hemmagjord nämligen. Och jag tyckte nog att den var godare när den fått stått till sej, nu är en ny sats på g. Vi får väl smaka framåt jul och jämföra om det är nån skillnad.

Ha en skön kväll!

 

Söndagen den 29 november 2009 kl. 19:54

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Vintertid, mörkt och dystert?

Klockomställning- igen! Visst är det tätt mellan given?

Jag är ingen vinteräskare, mörker och kyla tycker jag inte särskilt mycket om. Jag försöker verkligen tänka nu att inte klaga för mycket utan istället gilla läget och göra det som går. 

Jag har jobbat dagtid i drygt tre veckor nu, har skolat in mej på nytt jobb och det har varit roligt och lärorikt. Men som sagt, när jag är hemma har så gott som allt dagsljus försvunnit. 

Helgerna har ägnats åt att städa upp i trädgården och fixa stallet inför uppstallningen - och så en del ridning också då. Just ridningen har blivit eftersatt de här veckorna - hästarna verkar nöjda ändå  - men det ska bli bättre bara jag börjar gå på schemaraden.

Kvällarna har ägnats dels åt lite bakning, hittade recept i Land på olika äppelkakor som lät så goda, jag har provat några av dom. Och de var goda!

                                              

Klicka på bilden om du vill ha receptet.

Har även pysslat med lite annat.

            

"Hej! Jag heter Walle och är en kanin som matmor sytt. Hon har sytt en väska också av ett par jeans, en blus och lite annat. Jag tänkte kika in i den här väskan, jag vill gärna veta vad som kan finnas i den faktiskt....

               

Vad kan det vara här i då?

               

Mobilen....ja, den måste förstås vara med när man är människa....få se mer då....

        ...plånbok....  .....

...näsdukar...ja, det kan nog vara välbehövligt när den farliga flunsan slår till..."

                         

Ha en fin allhelgonahelg alla!

 

 

 

 

 

Fredagen den 30 oktober 2009 kl. 20:48

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [11] Kommentera detta inlägg

 

Födelsedagskalas

Så har man blivit ett år äldre - igen! Vad fort det går, man hänger inte riktigt med.

Ett litet kalas med tre av barnen, ett par respektive och barnbarn passade bra i höstrusket. Vi vuxna åt rådjurssadel med potatisgratäng och barnen fick makaroner och köttfärssås, ja de fick förstås smaka på rådjuret de med om de ville, men köttfärssås kändes som ett mer säkert kort för deras del.

Lite senare blev det kaffe, saft och tårta.

                     

Uppvaktad blev jag också med lite av varje.

                    

Så fina presenter! Tack så mycket, jag blir så glad, godis, blommor, en fin kokbok, fina kort och så en god likör!

                               

 

Söndagen den 11 oktober 2009 kl. 18:52

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

Akademisk ridning med Hanna Engström

I lördags och söndags följde jag med min granne och ridkompis på en kurs i akademisk ridning. Jag har läst en del om det i Bent Brandrups bok "Akademisk ridkonst" och döttrarna har varit på kurs och berättat en del men mer har det just inte blivit för mej.

Vi hade inte våra hästar med, vi var med som "fotfolk" och tittade och begrundade.

Det var intressant att få följa de ekipage som var med. Första dagen var det mest skritt och hände väl inte så mycket i mina ögon men andra dagen förstod jag LITE mer i alla fall. Det var även ett teoripass varje dag där instruktören Hanna Engström visade en video och föreläste om hur viktigt det är att hästen får möjlighet att bära sin ryttare på rätt sätt i alla gångarter och arbeten.

Jag ska prova på den här sortens ridning här på hemmaplan en period, kan vara intressant och det verkar väldigt skonsamt och avstressande för hästen och även för mej om jag nu kan praktisera vad jag tror att jag förstått.

                                     

Här en av våra gamla kungar, Gustav II Adolf, som jag antar fick lära sej den ridkonsten.

 

Torsdagen den 8 oktober 2009 kl. 19:36

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Burr...

Imorse var det riktigt ruskväder, 2 plusgrader och regn med en del snöblask i. Hästarna går fortfarande ute men de fick komma in i stallet och äta hö och värma sej på förmiddan. Det hade de inget emot.

Nu har de fått sina täcken och har avmaskats för att vilken dag som helst få komma till "vinterhagarna". Där har gräset växt till sej så jag hoppas de kan beta ett tag till med stödfodring. Det känns bra tycker jag med lång betessäsong, en fördel med klimatförändringen i alla fall. Dessutom är det just inga insekter längre. Bara älgflugorna (blääh!) men de vill inte heller ha hur kallt som helst som tur är.

                                

 

 

 

Torsdagen den 1 oktober 2009 kl. 21:29

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

Ronny Åman och Göteborgsvistelse

Tiden bara springer sin väg känns det som, snart helg igen.

Veckan som gått har tillbringats i Göteborg hos två av barnbarnen, roligt att få tillbringa lite längre tid med dem, som sagt tiden går fort och snart är de stora och då...ja ni vet, då har de annat för sej.

Nu är jag hemma igen, och förkyld, så jag är hemma från jobbet i helgen, får väl hoppas att det inte är den hemska svinflunsan men så jättesjuk känner jag mej inte ändå så jag förmodar att det är en vanlig sort. Jag orkar tydligen sitta här framför datorn i alla fall (har medicinerat mej lite).

 

Förra helgen var jag på en Ronny Åman clinic. Det var intressant. Fyra hästar som ägarna hade en del problem med visades och Ronny kom med lösningar så vi fick se och lära. Ledarskap, kroppsspråk, konsekvens och så en massa tålamod! Och träning förstås, Rom byggdes inte på en dag men det är ganska fantastiskt att se en erfaren hästkarl hantera hästar. Vad enkelt det ser ut och vad svårt det kan vara när man själv ska prova! Men som sagt, studera och träna, jag var med som åhörare men mycket kunde appliceras på svårigheter man själv haft och har. Så nu får man prova hemma på de egna pållarna om det kan funka.

Här ett av problemen. Den här hästen hade lastats en gång förut (när den köptes för ett par år sen) och då med mycket möda.

                  

Jag säger inte att det gick av sej själv men med tanke på hur lite den varit lastad så kändes det relativt enkelt. Och han stod kvar lugnt i transporten, hade förut haft jättebråttomt ut.

                   

                  

 Visst känns det bra när man ser att det faktiskt går att få fason på problem som kännts olösliga.

 

 

Fredagen den 25 september 2009 kl. 15:27

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Gokartåkning

I helgen bjöds mannen på gokartåkande på Gelleråsbanan i Karlskoga av döttrarna med familjer.

Kul! Även om jag inte körde själv, det är roligt att titta på. Mågarna och äldsta barnbarnet och så guben då förstås gav sej ut att fightas om mästerskapet.

    

De lite yngre förmågorna fick köra sitt eget race.

                            

Och minsta fick bara provsitta...

                                   

Tur med vädret hade vi, några regnstänk kom alldeles innan vi kom dit men mer blev det inte.

 

Tisdagen den 15 september 2009 kl. 22:10

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Äntligen...

...blev det färdigmålat på ena husgaveln! Fönsterfoder och knutbräden var planerat att målas denna sommar på den sidan, låter inte så värst mycket, men det har inte varit lätt att komma till skott och få färdigt minsann! Regnat har det gjort mest varje dag känns det som. Men som sagt nu blev det klart, härligt.

I fjol byggde vi den här efterlängtade altanen.

                              

Som vi är så himla nöjda med .

Lite målningarbete är dock kvar, brädorna längst upp mot taket, de är av tryckimpregnerat virke och skulle inte målas förrän andra året, var visst inte ordentligt torrt första året enligt snickaren. Så nu grundmålades även de denna soliga dag.

 

En av våra hästar, Agrippa, har haft en besvärlig hovspricka i ena framhoven. Hon har inte ridits på hela sommaren i princip, haft väldigt ont och haltat, jag trodde nästan att det var kört. No hoof no horse ni vet.

Men nu ser det ut att bli bättre, hon har ingen hälta och hovsprickan håller på att växa ner. Tack vare min hovslagare!

Så här såg det ut efter första åtgärden.

Hovis rensade upp sprickan,satte på en ringsko och ett beslag som höll ihop hoven.

Agrippa fick stå på box två veckor, bara promenera litegrann och beta.

Sedan fick hon gå i en liten hage, ungefär 3x3 m någon vecka och blev långsamt bättre, haltade inte så mycket, det gick åt rätt håll.

Så småningom har hon fått gå tillsammans med de andra hästarna och nu är hon inte alls halt längre.

Nu har hon skotts om igen och ser ut så här.

Och nu har jag ridit lite försiktigt ett par dar, det har gått bra.

Jag är så glad, tack Ullis för att du har hjälpt mej!

 

 

Torsdagen den 10 september 2009 kl. 21:29

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Hästar på höstbete

Hästarna är våra naturvårdare här, de håller efter hagarna så de inte växer igen. Det är tur, annars skulle vi snart ha skogen inpå knuten.

Nu har de släppts på vad vi kan kalla för ett höstbete. Gräset har växt nåt otroligt i år som synes, de har ändå betat ett tag tidigt på försommaren i denna hage.

                             

Det är långt men inte så kraftigt längre, det mesta är överblommat och inte så näringsrikt.

Just nu regnar det ( det var väl ovanligt ). Känns som hösten närmar sej med stormsteg.

 

 

Torsdagen den 3 september 2009 kl. 22:09

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Medusa som knatteridningshäst

Förra helgen hade vi äldste sonen och hans familj här. En hel del aktiviteter hanns med.

                          

Blåbärs- och kantarellplockning, vi var på 40-årskalas ( ena svärsonen, inte klokt vad åren springer på, man närmar sej 60 själv), och så fick Ebba, som är 5 år, prova på att rida på stor häst.

Medusa, som agerat ridskolehäst ett par terminer, fick det stora förtroendet att vara knattehäst, förstås höll farmor i grimskaftet, vi får ta ett steg i taget.

                     

Det är många moment för att bli en bra hästtjej men Ebba är duktig och lär sej snabbt. Smacka när hästen ska gå, säga ptrooo! när hästen ska stanna och klappa hästen när den gjort som man sagt. Och så måste man ju lära sej att borsta hästen ordenligt före ridningen såklart och kratsa hovarna. Det gick också bra.

Nu hoppas jag att jag har bidragit till att hästintresset sprids till åtminstone nåt av barnbarnen, vem vet, om några år kanske jag har Ebba som sällskap på skogsritterna.

 

 

 

Tisdagen den 1 september 2009 kl. 12:56

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

En alldeles speciell tavla

Den här tavlan har målats av en farbror som bodde där jag jobbar, jag jobbar på äldreboende så den här farbrorn är död sen några år tillbaka.

Hursomhelst, han hade den här tavlan över sin säng och jag tyckte den var så fin, den tilltalade mej mycket. Jag skulle så gärna ha velat fråga om han ville sälja den till mej, men så får man ju inte göra när man jobbar inom detta, sånt är känsligt.

Nåväl, tiden gick, farbrorn var inte ung och en dag fanns han inte mer i livet.

Hans släktingar flyttade hans saker och tiden fortsatte sin gilla gång.

En dag när jag slutat jobba fick jag en impuls att jag skulle åka till vårt lilla lokala loppis, som en dam driver och skänker intäkterna till barn i Lettland. Det brukar bli ett par turer dit per år för min del, då man har med sej en kasse saker dit och en hem. Känns som man gör en liten insats samtidigt som man tycker det är roligt att shoppa lite och få en pratstund.

Och tänk! När jag kommer in där och får se tavlan som farbrorn gjort! Nästan som övernaturligt kändes det, kanske ville han att jag skulle "hitta" den på nåt vis?

Gissa om det blev en snabb affär för min del...

                             

 

Måndagen den 31 augusti 2009 kl. 11:46

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Tycker ni om loppisar?

Det gör jag. Här nedan är sommarens skörd.

                               

Samlade från lite olika ställen, man är väl inte klok men roligt är det att långsamt gå och studera i hyllorna om det kan tänkas vara nåt man skulle behöva. Det är ju inte ofta det är nåt som "behövs" när man kommit upp i min ålder, huset är fullt i saker.

Kanske öppna loppis själv? Tanken är inte helt främmande.

                                

Här mina små kossor som också kommer från loppis... .

 

Måndagen den 24 augusti 2009 kl. 22:48

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Semesterminne

Snart är min sommarsemester slut och det är dags att återgå till jobbet.

Faktiskt ska det bli roligt att träffa arbetskamraterna igen och "mina" pensionärer.

Det har varit en skön och avkopplande semester med utflykter över dagen och en del annat, rättså mycket hästrelaterat förstås. Men just detta är inte det i alla fall.
Vi har varit på utflykt till Värmland och besökt parken i Rottneros.

                          

Där hade små miniträdgårdar iordninggjorts med olika teman.

Svennis t.ex. hade sin egen...

                           

Ser ni målen? Där står Degerfors i det ena, varje lag som han tränat genom åren hade sin egen lilla rundel med blommor i lagens färger. Kul!

Lisa Syrén hade också en egen liten trevlig trädgård.

                           

Där i bersån kan hon dricka sitt eftermiddagskaffe och njuta av sina favoritblomster.

Mer om miniträdgårdarna kan du läsa här och här.  

Och i en av trädgårdarna kunde man själv få bli kung eller drottning för en dag..

                                  

Han ser ut att trivas, guben min i den upphöjda positionen.

Mycket roligt för barnen fanns i parken, flyga på gåsrygg bl.a.

                          

En jättelång rutschkana och en klätterborg i "djungeln" för de lite större barnen.

Rosengård, köksträdgård och massor med perenner för de verkliga trädgårdsentusiasterna att strosa runt och studera.

Vi hade en skön dag där, lite regn men mestadels uppehåll. Inte hann vi se allt heller, så det får nog bli ytterligare besök vid tillfälle.

 

 

 

 

Måndagen den 17 augusti 2009 kl. 21:43

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Solskensritt

Idag har vi haft härligt ridväder, efter lite tveksamhet kom solen och det blev riktigt varmt och skönt.

Min granne och jag fick äntligen komma till skott med en lite längre ritt som vi planerat.

                                 

Vi red en runda som är ungefär 2 mil till allra största delen på små skogsvägar.

Halvvägs stannade vi och rastade i en glänta där vi slog oss ned i gröngräset och åt vår medhavda matsäck, tänk vad gott det smakar när man är ute sådär!

Hästarna fick vila en stund och även vi.

                              

Nu hoppas jag vädret står sej så ska vi snart ge oss ut igen i skogarna!

 

 

 

 

Tisdagen den 4 augusti 2009 kl. 20:16

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [5] Kommentera detta inlägg

 

Om att rida i detta regnrusk..

Visst bär det emot att ge sej ut på ridturer när regnet öser ned hela tiden. Lite strapatsaktigt att ge sej ut på flerdagars-ritter i skogen verkar det men jag antar att man härdas och blir vädertålig. Inget dåligt väder, bara dåliga kläder....känns det igen?

Här tre tuffa damer som trotsar vädergudarna och ger sej ut på ridstigarna i Tivedsskogarna.

                    

Jag hoppas de gillade vistelsen här och att de får bättre väder så småningom...

 

 

Söndagen den 19 juli 2009 kl. 14:06

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Inridningen fortsätter

Ungefär tio gånger har vi hunnit med att rida Farina hittills. Kanske inte så imponerande men det har gått mycket bra och hon lär sej för varje gång. Sist red vi för första gången ut tillsammans, en runda på ca. fem kilometer, Farina var så duktig, visst är det roligt när allt funkar som det ska!

                        

    

                            

Man hoppas förstås att hon ska utvecklas och bli en bra och pålitlig ridhäst som man kan ha mycket nöje med så småningom. Jag har en duktig medhjälperska, som gått ubildningar inom häst både praktiskt och teoretiskt i flera år. Vi får se vart det leder, kanske blir Farina en duktig dressyrhäst? Absolut inte mej emot, det vore jätteroligt.

  

 

Måndagen den 6 juli 2009 kl. 22:12

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Tvådagars-ritt med syster yster

Varje år brukar min syster och jag försöka träffas och göra nåt roligt och avkopplande tillsammans.

                         

I år blev det en långritt till Kilstorp med övernattning och god mat.

Färden gick genom skog, upp över branter, på små fina vägar.

                         

Vi hade tur med vädret - första dan, dag 2 regnade det rätt mycket. Det var ett ganska stilla regn mestadels och är man väl ute i blötan går det rätt bra ändå. Vi hade packat med oss regnkappor också som tur var.

Så här såg stugan ut som vi övernattade i.

                        

Och här fick hästarna vila sej.

                        

Härlig natur, lugn och ro, god mat och grönt gräs, vad mer kan man önska sej som människa och häst?

 

                        

 

 

Tisdagen den 23 juni 2009 kl. 11:40

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Skottlandssemester

Vi är hemma igen efter några dagars semester i Skottland. Vi har bott på ett mysigt litet hotell i Paisley, lite utanför Glasgow.

                 

                                        

Vi har haft det så skönt, ätit god mat och tittat runt på lite olika sevärdheter. Mäktiga kyrkor och slott. Och lärt oss hur man tillverkar whiskey.

                

                                       Paisley Abbey.

                

                                   Mount Stuart, slott på ön Bute.

                

                           Whiskeylagret på Auchentoshans destilleri.

Till Skottland kommer vi nog att åka fler gånger, vänliga människor, underbar natur och mycket att titta på.

 

 

Måndagen den 8 juni 2009 kl. 23:01

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Medusa hemma igen

Så  var hästfamiljen samlad igen.

Medusa kom nämligen hem efter några års kringflackande.

Hon har varit utlånad till ridskolan i Gårdsjö ett par säsonger, hon har varit med barnens kusin på Lilleruds hästgymnasium en termin, hon har bott i Karlskoga sista åren i lite olika innackorderingsstall där yngsta dottern har haft hand om henne och nu sista året har en flicka haft henne på foder. Så man kan gott säga att hon har en hel del erfarenhet av lite av varje.

Nu är hon 15 år och hon har varit en duktig och bra häst. I vår har hon varit på några dressyrtävlingar och hon har skött sej med den äran.

                         

Sista tävlingen (LB) kom hon 8:a utav 39 starter och fick 64%! Jätteroligt!

Men jag tror hon tyckte det var roligt att komma hem också och träffa sina gamla hästvänner.

                        

Mycket hälsande var det förstås och vår unghäst tyckte det var jättespännande, ungefär som barnen när släkten hälsar på.  

 

   

 

Tisdagen den 26 maj 2009 kl. 07:28

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Vårritten

Så fick vi då äntligen komma iväg på den sen länge planerade vårritten.

Vi var ett gäng på arton personer och lika många hästar som samlades vid Stenkällegården 1 maj. Solen sken och det var precis lagom varmt ridväder.

   

Färden gick upp över höjderna och efter cirka sex-sju kilometer var det dags för en fikarast. Vi stannade vid Djäknatorpet där det står ekar som är så stora så man kan gå in i dom.

                        

Hästarna bands upp och fick vila sej en stund och vi njöt av kaffe, saft och mackor.

Sedan fortsatte färden mot Granvik där vi skulle bo på vandrarhemmet över natten.

Byalaget hade hagar som vi fick använda, de låg alldeles intill ett litet vattendrag, helt gudomligt naturskönt.

                     

Hästarna installerades och sköttes om, därefter gick vi till vandrarhemmet där middag avåts, vätternröding och lax med pastasallad. Mums!

                            

Lite trötta och frusna gick vi sedan till byns bastu. Vedeldad, mörk och lite rökig. Mysigt, varm blev man, de flesta slängde sej sen i Vätterns uppfriskande vatten, ca. 6 grader. Dock inte jag, det blev bara lite blask vid sjökanten.

Dagen därpå red vi tillbaka till Stenkällegården och hade rast även då vid Djäknatorpet.

Vi avslutade med lunch på Stenkällegården, grekisk färsbiff, medan våra hästar fick vila i transporterna. Och det verkade som de tyckte det var riktigt skönt....

 

 

 

 

Måndagen den 4 maj 2009 kl. 23:28

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

Vårkänslor

Vilka ljuvliga dagar vi haft. Jag tänker då på vädret som lockar fram energin och lusten i oss.

Det har varit min jobbarhelg, men det hanns med en del roligt i alla fall.

Lördag kom M och hjälpte mej med Farina, gick jättebra, hon var så lugn och fin hela tiden, vi provade lite trav och det funkade bra.

Yngsta dottern kom hit med hästkärran som hon haft och kört Medusa och H till dressyrtävling de varit på i Lindesberg. En sjätteplacering utav 16 starter i LB:1, jättebra! Ska höra med H om jag får visa nåt kort därifrån.

Här lite dressyrträning - dottern på Al Chalil.

                   

I måndags hade jag en ledig, skön dag då jag låg på alla fyra och rensade rabatter mest. Men  när solen skiner och allt börjar spira så känns det faktiskt bara roligt och skönt. Det är intressant också, små plantor börjar sticka upp sina blad, många har man glömt bort och då är återseendet extra kul.

På kvällen tog jag och min granne en låång ridtur, vi måste ju träna inför helgens långritt

                              

                                          

                                           

 

 

Tisdagen den 28 april 2009 kl. 23:06

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Biobesök m.m.

Nu har vi sett "Män som hatar kvinnor". Alltså äkta mannen och jag. Vi har läst böckerna, som vi bägge sträckläste och så ville vi förstås se filmen om den första boken också. Vi blev inte besvikna även om inte alla detaljer från boken var med. Vi ser fram emot fortsättningen.

Vi var på en grekisk restaurang innan och åt grillspett innan. Mums!

Här sitter äkta mannen och väntar på maten.

Och här har vi maten.

 

 

Söndagen den 26 april 2009 kl. 00:44

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Inridning påbörjad

Nu börjar allvaret för vår unghäst Farina.

Har min systers flicka till hjälp, hon är också hästnörd ut i fingerspetsarna och är ännu mer intresserad än moster av hästar. Hon har dessutom jobbat i ett stall där man ridit in galoppörer på löpande band och det är inte dumt. Bra tillgång för mej som börjar bli gammal och stel och riskmedveten.

Här är det tredje gången M sitter på henne och det har gått bra, Farina är ganska känslig men samtidigt lättlärd.

                                 

Träna på upp-och avsittning.....                        

                                 

Katten vill också vara med.....

                                             

 

Måndagen den 13 april 2009 kl. 21:28

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

Vilken härlig dag!

Idag första riktiga vårdagen! Solen har skinit, 12 grader varmt, ingen blåst, nästan all snö och is borta och tjällossning. Härligt!

Idag har det städats lite i trädgården, det är märkligt att olust kan bytas mot lust så snabbt, vädrets makt är stor.

Kvistar efter äppelträdens beskärning har körts bort och tok-häcken har ansats liksom röda-vinbärsbuskarna. Så småningom ska det eldas i hagarna, det finns en del ris där också som behöver bort och då åker trädgårdsriset med.

                           

De allra tidigaste krokusarna har poppat upp som små gubbar-i-lådan, det är gamla krokusar som fanns i trädgården när vi flyttade hit, de kommer troget år efter år.

 

Hästarna har fått lufta sej från vintertäckena och njutit i fulla drag.

                              

Mor och dotter ryktar varandra, och fräser bortemellanåt ut hår. De fäller nämligen nåt ohyggligt....

 

 

Lördagen den 4 april 2009 kl. 23:08

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Barnvakt idag

Idag är jag hos dottern och ska så småmningom hämta lilla barnbarnet hos dagmamman. Det är många ingredienser man har i livet med barn, djur, jobb och allt vad det kan vara som gör att det blir meningsfullt och roligt och spännande.

Varje ny dag har nåt nytt i beredskap, vad vet man inte förrän efteråt. Det gäller att vara i nuet så inte tiden bara rusar förbi och man undrar vart dagarna tagit vägen - det känner man särskilt när man fått barnbarn tyckar jag. Äldsta barnbarnet fyller strax 12 år, man kan knappt fatta - nyss var ju hans mamma liten!

Det är i alla fall roligt (för det mesta) att få delta och följa de sina under deras vägar i livet.

Nej, nu ska jag passa på att städa lite medans jag väntar på att gå iväg och hämta lilltösen.

                                       

 

Tisdagen den 31 mars 2009 kl. 10:21

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Förberedelse inför vårritt

Idag har jag tagit en av de längre ridturerna jag har här i skogarna, den är väl sådär en mil och går till ganska stor del på stigar. Jag och hästen behöver förberedas, vi ska följa med på en vårritt med Ridleden.

I vinter har det avverkats mycket av storskogen där och jag har varit lite orolig att det skulle bli kalt och fult. Det blir ju väldigt speciellt i gammal granskog, mossiga stenar och trolskt, man väntar sej nästan att en tomte ska kika fram rätt vad det är.

       

Spår efter ett par torp finns också, stengrunden från huset kan man se och vart eldstaden låg. Stenmurar som avgränsar, en gammal matkällare och en brunn.

Nu har skogsbolaget faktiskt tagit hänsyn till det och gått försiktigt fram, även stigen är bevarad, man har kört bredvid och det är tur! Djupa spår vittnar om hur stigen KUNDE ha sett ut.

Tyvärr är vägen fram till virkesavlägget uppgrusad med väldigt grov stenkross, bra för de tunga timmerbilarna men inte kul för hästfötter! Och man måste rida på den för att komma fram till skogen, åtminstone än så länge. Får väl leta efter alternativ när snön gått bort.

I den här delen av skogen står träden kvar och skuggar blåbärs- och lingonriset.

                                

Bilden är förstås tagen tidigare, på sensommaren, nu är det fortfarande en del snö kvar. 

 

Måndagen den 23 mars 2009 kl. 21:08

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

Ledig dag

Nytt schema har vi sen januari, besparingar heter det. Kanske nån som hört det förut? Men ok, det är klart att vi måste hushålla med den gemensamma kassan (kommunens, dvs våran), men hur är det längre upp i orgnisationerna? Är man kostnadseffektiv? Det får vi hoppas.

Nåväl, nytt schema alltså och det innebär fler och kortare dagar på jobbet för min del. Det är ganska bra, vintertid hinner jag med hästarna medans det är ljust ute.

Just idag har jag haft ledigt, skönt, men det är en del hemma då som behöver göras. Städa t.ex. Tvätta t.ex. Nu är vi ett litet hushåll sedan barnen bildat egna bon så det är inte alls betungande och idag är det gjort. Dessutom är ju städning ett begrepp som kan tolkas väldigt olika. Hur ofta? Hur noga? Jag tror jag tar det ganska lugnt, inte för rörigt men inte pedantputsat.

Lite bak har det blivit också. När barnen var små bakade jag alltid (jobbade inte borta då), när gubben och jag blev själva tyckte jag inte det var så stor idé men nu har jag återupplivat assistenten och det är väldigt gott med hembakt. Sparar väl nån krona jag också då liksom kommunen.

Eftermiddan tillbringades i stallet och en ridtur hanns också med. Tänk vad skönt det är när dagarna blir längre, visst blir man både gladare och piggare?

Det var den  här damen som fick komma ut på motionstur idag, jag tycker hon står fint uppställd för fotografering men usch vilket skitigt täcke! Jaja, jag var ju inte så petig sa jag nyss...

                                        

                                                                            Agrippa

 

Torsdagen den 12 mars 2009 kl. 20:26

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Födelsedagshelg

Helgen har tillbringats hos äldste sonen och hans familj i Göteborg. Bägge barnbarnen och sonen själv har firats, lillkillen fyllde 1 år i januari, pappa nu när vi var där och tösen fyller 5 år om ett par veckor så det blev ett gemensamt kalas för alla tre.

På fredagen blev vi bjudna på marsipantårta med röda geléhjärtan som lilltösen beställt och på lördan åt vi kycklinggryta med ingefära och champinjoner och dinkelpasta, jättegott!

En lugn och skön helg med god mat och lek med barnbarn, roligt och avkopplande för oss, tack!

Och tack P, O och E som vaktade hästarna och såg till att de fick mat och kom ut och in från stallet!

                                                       

 

Söndagen den 8 mars 2009 kl. 21:15

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Gothenburg Horse Show

Igår tillbringades dagen på Scandinavium. Trängandes med MASSOR av hästintresserade och köpglada på hästmässan och njutandes av dressyr på högsta nivå. Jan Brink och Briar vann Grand Prixdressyren och Briar gjorde också sin sista tävling i Sverige. Vilken stämning det var! Publiken var helvild, folk stod upp i bänkarna och applåderade, alla sorters vinnarlåtar spelades,

" Your simply the best" (tror den heter så), " We are all the winners" och " We are the champions" (?). Allt medans Briar med stor värdighet och absolut lugn stod i arenan och sög åt sig publikens jubel. Vilken häst! Vilket ekipage!  

             

 

Lördagen den 21 februari 2009 kl. 18:37

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Bakdags

Idag ska det bakas matbröd eller läs "ikväll". Har jobbat hela dan och brödlagret är slut. Men baka kan kännas avkopplande ibland och så blir det så god doft härinne.

Hästarna får en fridag idag, de verkar inte misstycka.

             

 

Torsdagen den 19 februari 2009 kl. 19:18

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Hovslagardags

Nu har jag haft hovis här, hon kommer ungefär en gång varannan månad och skor om och verkar. Sist skoddes hästarna med sulor och brodd runtom (de som rids) och det har verkligen behövts! Senste vintrarna har ju inte varit så särskilt snö-och isrika så det har nästan känts onödigt för det mesta med alla brodd men som sagt, i år har vi haft vinter flera månader. 

Väldigt skönt att rida utan att vara så rädd för att halka. Och slippa styltor!

 

Lördagen den 14 februari 2009 kl. 09:38

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Brodera hästar - kan det va nåt?

Kvällen har tillbringats i samhällets församlingshem på handarbetscafé.

Jag broderar just nu - kan ni gissa kanske?

Ja, just det, en hästtavla ska det bli.                 

                                                                       

                                                                                                              

 

Onsdagen den 11 februari 2009 kl. 21:58

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Tömkörning

Fick hjälp av mannen min att tömköra Farina.

Det gick bra men hon förstår inte tömtagen riktigt än, det får vi öva på fler gånger. Annars uppträder hon lugnt och förståndigt, som den väluppfostrade ( för det mesta) flicka hon är.

 

 

 

Tisdagen den 10 februari 2009 kl. 12:34

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Härligt vinterväder

7 minusgrader imorse, det kändes riktigt skönt. Framåt dan blev det förstås mildare men det var riktigt februariväder med strålande sol och ett snölager.

Tog en härlig tur runt Hävden-Karlsäng på Agrippa.  Hon var framåt som hon brukar vara, det var lite svårt med högergaloppen, som det brukar vara, suck, men efter en del "gnat" gick det bra.

 

Måndagen den 9 februari 2009 kl. 22:02

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

All vår början bliver svår..

Dags att lite mer på allvar vänja unghästen vid vad som komma skall.

Hon, dvs. Al Farina, i dagligt tal Farina, har börjat sin bana som blivande ridhäst. Hon har iofs haft sadel på sej då och då sen i höstas och longerats med den på och nån gång haft tömkörningsgjord. Det har fungerat bra men hon är en känslig madam, man får ta det lite varsamt. Men det är ju bara bra då blir hon förmodligen även lyhörd och lättlärd.

Idag provade jag med lätt inspänning en liten stund under longering, gick bra fast det var lite ovant att inte få sträcka huvudet hur högt man ville först.

             

Här är Farina bara 1 år, tänk vad tiden går!

 

Lördagen den 7 februari 2009 kl. 09:58

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Ridkompis

Vi har fått nya grannar sen i höstas, jätteroligt, jag har också fått ridkompis i och med det, de har nämligen också hästar och då tar vi en tur tillsammans några gånger i veckan. Jag har oftast ridit mina rundor själv tidigare så det är väldigt trevligt både för mej och hästarna att ha sällskap då och då.

Idag har det dock ridits ett dressyrpass på Agrippa, lite gymnastik och lydnadsövningar är inte heller fel.

 

 

Torsdagen den 5 februari 2009 kl. 19:55

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

I styckartagen

I förra veckan fick mannen min korn på ett rådjur, nu var det dags att stycka det. Många mumsiga stekar och flera kilo köttfärs har frusits ned för kommande dagar.

En bit sparades dock, lite färskt måste avsmakas, den ska bli portergryta idag.

 

Tisdagen den 3 februari 2009 kl. 14:05

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Fylla på förråden

Dags att fylla på med hästmat i helgen. Ett lass hö och ett par hundra kg havre har hemfraktats. Ska förhoppningsvis räcka fram till betessäsongen tar vid men det får man se.

Blev en lång hästpratstund över kaffekoppen där vi köper havre. Alltid så trevligt att komma dit, det blir väl så när man har gemensamma intressen.

 

 

Söndagen den 1 februari 2009 kl. 12:29

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

På kurs

Sitta i skolbänken är inte så vant...men idag var jag och min jobbarkompis på handledarutbildning i Hallsberg. Gymnasiet har ett nytt program, där en stor del av utbildningen ska ske på arbetsplats, dvs. praktik. Tanken är inte dum, många elever är läströtta och då kan det här vara ett alternativ. Men allt är ganska nytt så vi får se hur det blir.

När jag var ung gick många på s.k. yrkesskola och fick en väg ut i arbetslivet, det var inget konstigt med det, de som ville plugga gick till gymnasiet och hade nog redan från början bra motivation. Nu är alla så illa tvungna att läsa, det kanske inte är så lyckat jämt.

 

 

 

 

Torsdagen den 29 januari 2009 kl. 20:38

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Planering

Idag har jag varit mattant och sett till att beställda varor hamnat i frysar och hyllor. Det var roligt med lite andra arbetsuppgifter än de man gjort i ganska många år nu. Ja de är inte otrevliga dom heller men alltid kul med lite nytt. Man får tänka till och det är väl aldrig fel.

Ikväll har vi i Ridledsföreningen haft planeringsmöte inför sommaren. Vi är några som ska försöka få till lite upplevelsepaket i vår härliga skogsmiljö för hugade ryttare.

 

Onsdagen den 28 januari 2009 kl. 21:29

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Inspiration

Igårkväll tittade jag på "Hästprataren från Provence", han har uppträtt på Globen med sina hästar. Visst blir man  imponerad av hans handlag med djuren! Men han sade ju också att det var många timmars träning innan han kommit så här långt.

Jag var tvungen att testa lite på min egen häst, han kunde rida sin häst utan träns och tyglar, det klarar inte jag, men man kan prova lite på sitt eget sätt. T.ex. att rygga utan mer hjälper än sin sits och sina skänklar, och kanske lite med rösten också. Och det gick bra! Kul! Man blir så lycklig när man känner att hästen förstått, klapp-klapp, och hästen blir också nöjd . Nån som känner igen sej?

 

 

 

Måndagen den 26 januari 2009 kl. 19:20

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Barnvakt

Idag får vi fint besök, yngsta barnbarnet kommer hit och hennes mamma och pappa också förstås. Men sen ska vi vara barnvakt ikväll när föräldrarna går på bio. Kul!att få rå om den lilla tösen själva några timmar. Hon är tio månader nu och allt är så himla intressant, vi ska helst gå runt och titta och peka och säga "lampa" och "klocka" hela tiden. Blir nog en liten pratkvarn...som sin mor och mormor...

 

Lördagen den 24 januari 2009 kl. 15:45

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

 

Kategorier

Allmänt

Arkiv

 2017

 2016

 2015

 2014

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

Klicka på länken nedan för karta!

 kartor.eniro.se/Query

E-mail för info:

big_lin53@hotmail.com

Ridande gäster sommaren -17

Elisabeth, Eva J. och Eva B. på hästarna Totte, Bianca och Queenland.

Maria och Martin på hästarna Hnokki och Fille.

Liselotte och Cecilia på hästarna Gaumur och Frenja.

 

Ridande gäster sommar-16

Linda med sin häst My Little Rockette

Elisabeth, Eva och Eva på hästarna Totte, Queenland och Bianca

Carina och Margareta på hästarna Docka Blåklocka och Ronja

Margareta, Gunilla och Anne-Lie på sina hästar Viper, Rökkvi och Alfur

Maria och Martin på hästarna Fille och Hnokki

 

Ridande gäster sommar-15

Elisabeth och Eva på sina hästar Totte och Queenland

Cecilia och Linda på sina hästar Aska och Ella

Marianne och Gunilla med sina hästar Dimma och Freya 

Helena och Maria med sina hästar Arkan och Loke (Look at me)

Anna-Karin och Britt-Marie med sina hästar Midde och Barbie

 

Ridande gäster sommar-14

Magnus och Katarina på sina hästar Lara och Mr Simpson

Elisabeth och Eva på sina hästar Totte och Queenland

Helena och Maria på sina hästar Arkan och Mynta

Christina, Anna och Maria på sina hästar Duva, Sigrid och Totte